Split gjorde oss helt klart splittrade3 min read

Av Carl-Henrik Rapp - den 21 september 2018 - Inga kommentarer.

Några timmar i Split – ja det splittrade oss sannerligen.
Folkhets, pruttdoft och en stad som var väldigt mycket större än vi trodde, så kan vi sammanfatta vårat första besök i hamnstaden Split.

En eftermiddag i Split, ja det fick faktiskt räcka, trots att staden ofta beskrivs som Adriatiska havets vackraste.

Split kan stoltsera med en tvåtusenårig historia och blandar de romerska byggnaderna med mer moderna byggnader i en hög stadspuls.
Kanske var det så att vi inte var tillräckligt pålästa när vi gled in i staden med vår hyrbil Opel Zafira – men Split gjorde oss verkligen splittrade.

Först och främst förstod vi nog inte att staden skulle vara så stor då vi länge fick köa och köra för att komma ner till strandpromenaden Riva.
Av ren och skär tur hittade vi en parkeringsplats precis där pulsen var som högst, nämligen vid hamnen och tågstationen.
Att städer ska intas till fots – det håller jag med om – och därför satte vi fart mot strandpromenaden och vidare in mot den gamla delen av staden.

Tyvärr var det inte mycket som tilltalade oss i folkpulsen.
Det luktade fis från havet, promenaden Riva var inte så mysig som på bilder och de äldre delarna av staden var inte något nytt direkt om man redan besökt liknande städer.
Staden kändes mer opersonlig än andra städer vi besökt i Kroatien.
Storstadspulsen var helt enkelt inget som passade oss.

Vi gav ändå staden en chans och kan så klart ändå säga att en del platser var väldigt fina.
Trg Republike låg vackert och gemytligt med utsikt mot vattnet och världsarvet Diocletianus palats var storslaget om än fullt med folk.
Vi besökte Sankt Domnius katedral och hålorna i underjorden men hade inte orken att gå upp i kyrktornet tyvärr, vilket jag tror hade varit en höjdare…

Istället slog vi oss ner på promenaden Riva för lite middag och solnedgång, men inte heller solnedgången var i vår favör.
Vi tog oss tillbaka till bilen och köade ytterligare en halvtimme för att komma ut på motorvägen och hem mot vår bas.

Kanske skulle vi ha haft mer tid så att vi hade hunnit gå upp i tornet, besöka någon strand, gått upp på en höjd och sett parken Marjan.
Kanske tog vi oss vatten över huvudet genom att åka in med bilen i staden.
Men för oss kändes det som om att Split mer var en stad man utgår ifrån när man startar sina öhopparäventyr i den Kroatiska skärgården.
En stad man snabbt passerar.

Hur som helst så kommer vi nog inte besöka staden igen, vi var nöjda när vi begav oss hem mot vårt hotell igen.

Strandpromenaden Riva
Riva strandpromenad
Trg Republike
Trg Republike
Inne i gamla staden
Diocletianus palats
Nere i hålorna
Vattenfronten i Split
Solnedgång över Split

Liknande inlägg