Så är det att bo på Avra Beach på Rhodos10 min read

Av Carl-Henrik Rapp - den 04 april 2023 - Inga kommentarer.

Ett av Rhodos allra populäraste hotell för svenskar heter Avra Beach Resort Hotel & Bungalows och marknadsförs av researrangören Airtours. Då jag själv varit på hotellet tre gånger kommer här en sammanfattande recension över hioitellet som är beläget i Ixia i norra Rhodos.

Avra Beach Resort Hotel & Bungalows på Rhodos är ett populärt All Inclusive-hotell som många svenskar väljer att bo på vid deras utlandsresor till Rhodos.
Främst är det researrangören Airtours som i många år haft hotellet i sitt utbud.
Efter att själv ha bott på hotellet tre gånger tänkte jag att det var dags att skriva en recension för er som funderar över vilken klass hotellanläggningen håller.

Läge
Avra Beach är beläget vid norra delen av Rhodos och närmare bestämt i orten Ixia.
För att vara helt ärlig är Ixia inte en speciellt charmig eller mysig del av Rhodos och här går vägen från flygplatsen in till Rhodos stad – och det är en ganska trafikerad väg.
Läget precis vid havet är dock något som Avra Beach verkligen drar nytta av och anläggningen är vänd bort från gatan så att man inte direkt märker av vägen och livet utanför förrän man går ut genom huvudentrén.
En stor fördel med läget är att det ligger väldigt nära flygplatsen vilket minimerar transfertiden, det tar cirka 20 minuter att transportera sig från flygplatsen till Avra Beach.

Det är även behagligt nära in till Rhodos stad för den som gillar att promenera, själv är jag av den mer lata typen som alltid har hyrbil, men det går så klart även att åka taxi eller lokalbuss in till Rhodos stad. Här handlar det om ett avstånd på cirka tio till 15 minuter.

Hotellets utsida skvallrar inte direkt om någon lyx.

Faciliteter
Själva huvudbyggnaden ger ett ganska slitet intryck vid första anblick och visst märks det att hotellet är gammalt.
Uppgifterna kring när hotellet byggdes går isär när man googlar på nätet, men visst har komplexet säkerligen runt 30 år på nacken.
Avra Beachs styrkor är dock faciliteterna som finns utomhus där baren som blickar ut över havet, den vackra grusstranden, deras Snack Bar och deras stora och trevliga poolområde är kronan på juvelen.
Här är det alltid fräscht och rent och snyggt och man välkomnas alltid av de trevliga medarbetarna på hotellet.
Utöver dessa områden finns det även ett mindre spelrum, ett rum där man kan titta på storbilds-tv, en inomhusbar, en tennisbana, en Kids-club samt ett Spa.
Det finns även en reception som är öppen 24 timmar om dygnet samt en liten shop och en smyckesaffär i samma byggnad.
För den som är sugen att hyra en bil finns det även en biluthyrningsfirma i huset och vid entrén sitter det en försäljare som man kan köpa dagsutflykter av.
Det finns även ett 20-tal parkeringar där man kan ställa sin eventuella hyrbil, precis utanför hotellet.
Parkeringen är dock ofta fullsmockad och ibland är det svårt att komma fram eftersom bilarna ställt sig väldigt tätt.

Huvudbaren ute vid havet är ståtlig och snygg.

Restaurang mat och dryck
I huvudrestaurangen är det rent och fräscht och det finns alltid ett stort utbud av rätter och variationer för både gamla och unga.
Här har man utsikt över havet och längs horisonten ser man delar Turkiet resa sig ur det gnistrande havet. På kvällarna kan man sitta här och äta med solnedgången vid sin sida.
Det blandas friskt med grönsaksrätter och varmrätter samtidigt som det alltid går att få frukter eller olika typer av efterrätter om man är sugen på något sött efter maten.
Drycker av allehanda slag finns även det, både för den som gillar öl eller vin, juice eller läskeblask.
Kvaliteten är inte den bästa då det så klart är billigare drycker av lokalt inslag, men släcker törsten gör dem alla gånger.
Alla servitriser och servitörer är hövliga och plockar snabbt bort din tallrik när du är färdig med din rätt.
På kvällarna är det ofta teman av olika slag till exempel ”Italian night” eller ”Taco night” och för de med allergier eller de som är veganer finns det även flertalet matalternativ även för dessa.

För den som inte gillar att sitta i huvudrestaurangen finns det en mindre restaurang som är öppen dagtid där det serveras enklare rätter till exempel pizza, souvlaki och gyros. Här har rätterna ett mer traditionellt grekiskt inslag.
Om det inte heller faller i smaken kan man alltid få en pizzabit, en varm korv, smörgås, fika eller en glass vid Avras Snack bar.
Med andra ord är det aldrig risk att man går hungrig på anläggningen.

I huvudbaren serveras det drycker hela dagen in till sen kväll och det finns en hel radda av drinkar att välja på eller vin och öl för den som är sugen på det.
Är man villig att lägga en extra slant går det att få ta del av lite mer exklusiv alkohol.
För barnen finns det även en station där det går att fylla på läsk av flera olika lokala sorter.
Dessa drycker kan smaka lite udda på grund av att de är utblandade med vatten, och jag misstänker att det är vanligt kranvatten eftersom att det ibland kan smaka lite klor av dessa drycker.

Överlag är både dryck och mat av helt okej kvalitet, men det saknas helt klart den finess som en lokal restaurang ger.
Maten och drycken är med andra ord vad man kan förvänta sig av en bufférestaurang, men inte direkt en smaksensation.

Vid restaurangen kan man njuta av måltider med utsikt över havet och Turkiet.

Rummen
Här är ett av hotellets sämre sidor.
Rummen är nämligen väldigt slitna och det känns som att de skulle behöva renoveras rejält.
Det är enkelt och rent men både sängar och inredning har sett sina bästa dagar.
När jag sov på hotellet 2012 fick jag blåmärken i ryggen av sängarnas fjädrar.

Det finns dock finare rum än de standardrum som ligger i huvudkomplexet och vill man betala lite extra kan man välja Bungalow-rummen som helt klart verkar vara mer moderna och av bättre kvalitet.
Ett stort plus är att luftkonditioneringen ingår i alla rum samt att det inte är speciellt lyhört mellan rummen.
För den som är lite kräsen av sig kommer definitivt denna del av upplevelsen att vara lite av en besvikelse.

Underhållning
Underhållning finns det gott om och deras Animation Team har ständigt aktiviteter de bjuder in till, till exempel vattenyoga, pilkastningstävlingar och volleybollmatcher.
Det finns även en Kids Club för de barn som vill leka med andra barn på området och det bjuds även på aktiviteter där barnen kan få lära sig att till exempel få vara med och laga sin egen mat.
På kvällarna är det ofta dans, karaoke eller musiknummer som framförs av olika lokala band.
Själva barområdet kan vid dessa kvällar vara lite högljutt men det är inget som man märker om man går in till sitt rum och stänger igen dörren.

Badområde
Badområdet är fantastiskt med en stor och fräsch pool som bjuder in till bad.
Den stora stranden med strandstolar och parasoller bjuder även in till sköna bad i det saltstänkta havet, som ofta är ganska vågigt då det blåser och fläktar en hel del på norra Rhodos.
Brisen är dock skön i värmen och för de som inte gillar den går det med enkelhet att söka sig in mot poolen för att få lite mer skydd.
Här är det dock svårare att få tag i solstol så var tidigt ute om du vill ha en plats.

Ett minus som jag inte uppskattar är att folk tidigt på morgonen ”paxar” stolar och att det ofta kan vara svårt att hitta platser att sola på då det är mycket folk på komplexet. En annan tråkig aspekt är att solstolarna är lite slitna och en del är faktiskt rent av trasiga.
Stranden är av klapperstenstyp och havvattnet är riktigt fint och fräscht och det finns duschar man kan duscha av sig vid efter ett dopp.
Det krävs dock badskor eller foppatofflor för att bada då det gör ganska ont att gå barfota på stenarna på stranden.
För er som gillar snorkling är dock denna strand dessvärre inget att hurra över.

Det är klapperstensstrand vid Avra Beach.

Spa
Det finns ett spa på hotellet som jag dock inte kan uttala mig om eftersom jag aldrig besökt det.
Du kommer dock bli påhoppad av de som försöker sälja behandlingar – de står alltid vid lunchrumsdörren för att försöka ”haffa” sina kunder.

Renlighet
Överlag är det ett rent och fräscht hotell där det städas ofta och hålls efter.
Under mina tre besök på detta hotell har jag aldrig hittat något att klaga på och städerskorna har alltid varit väldigt hövliga och trevliga.

Service
Servicen är oklanderlig och de flesta är trevliga och behandlar besökarna med stor respekt.

Den bildsköna baren nere vid havet.

Prisvärdhet
Avra Beach klassas som ett fyrstjärnigt hotell och det kan säkerligen stämma på vissa delar av hotellet, medan andra delar skulle kunna klassas som ett trestjärnigt.
Jag har flertalet gånger kunnat semestra en vecka för runt 5000 kronor per person, vilket måste ses som väldigt prisvärt.
Dock har det efter pandemin blivit en helt annan prisbild, men hotellet är helt klart ett prisvärt alternativ för de som söker ett hotell där allt ingår.

Sammanfattning
Avra Beach är helt klart inte det lyxigaste eller det modernaste hotellet i katalogen.
Rummen är något slitna och maten är inte av toppkvalitet, men det är helt klart ett prisvärt alternativ för de som inte vill lägga det dubbla för att semestra på ett TUI-hotell.
Läget är inte toppen längs den intensiva huvudvägen geniom Ixia, men kompenseras av det faktum att det är nära in till Rhodos stadskärna och att det finns en hel del shopping och restauranger i området samt att hotellet ligger direkt vid stranden.
De allra flesta är nog nöjda med sin semester på detta hotell men för er som är kräsna – tänk en gång innan ni bokar er vistelse på Avra Beach Hotel.
Det är många olika nationaliteter på hotellet, där vi nordbor samt engelsmän är de som dominerar i mängd.
Mitt sammanfattade betyg för Avra Beach är att detta hotell är ett bra val för den prismedvetne barnfamiljen och jag delar ut betyget 7 av 10.

Vägen in till receptionen från hotellområdet.
På kvällarna kan man sitta och se ut över en vacker solnedgång.
Havet är underbart vid Avra Beach och färgerna är fantastiska.

Liknande inlägg