Ett dagsbesök till ön Meganisi3 min read

Av Carl-Henrik Rapp - den 18 juni 2023 - Inga kommentarer.

Den lilla ön Meganisi som ligger öster om Lefkas blev en hit, men dessvärre skulle vi nog valt att stanna längre än en dagsutflykt. Efter ett besök på en strand och i byn Vathi var vi tvugna att vända hemåt mot Lefkas igen.

Tidigt när vi bokade vår resa till Lefkas såg vi att det fanns flera mindre öar som låg i närheten.
Efter lite googlande bestämde vi oss för att besöka den lilla ön Meganisi som ligger öster om Lefkas och nås på cirka 25 minuter med färja från turistorten Nidri.
Priset för två passagerare med bil blev 16,30 euro enkel resa och dessvärre var man till Henkes förtret tvungen att backa upp bilen på båten..
En historia som också är värd ett framtida inlägg.

Båten F/B Meganisi II.
Hamnen i Nidri på Lefkas.
Hamnen Porto Spilia i Meganisi.

Meganisi är en kuperad liten ö med en area på bara 21 kvadratkilometer.
Det finns bara en handfull byar på ön och en av dessa är Spartachori som blickar ut över den lilla bukten där båten F/B Meganisi II lägger till.
Här vimlar det av trånga gator längs de vita husen och man kan med bil leta sig in i de trånga gränderna.
Vårt mål var dock inte byn Spartachori – utan en strand vid namn Ammoglossa som vi i förhand hade sett ut.

Azurblåa färger vid stranden Ammoglossa i Meganisi.

Här bjöd ön på en förtjusande strand där det både fanns toaletter, dusch, omklädningsrum, ett litet strandcafé och gratis solstolar att tillgå.
I början av juni månad var det extremt lugnt här, totalt kanske 10-15 besökare.
Desto fler båtar passerade i passagen mellan Meganisi och den lilla ön Nisida Thilia som låg framför oss.

Här finns allt man behöver för en dag på stranden.

Efter två timmars bad var det dags för lite lunch och då begav vi oss till den lilla hamnbyn Vahti som ligger öns nordöstra del.
Vathi är en by där tempot är lågt och det vimlar av mysiga restauranger längs hamnen.
Vi valde att sätta oss vid en restaurang vid namn Karé Grill House och vi blev definitivt inte besvikna på deras Pork Souvlaki.
Efter en liten promenad och shopping i den lilla men inbjudande byn begav vi oss tillbaka till hamnen under byn Spartachori, som heter Porto Spilia.
Här blev det en uppfriskande dryckespaus på strandens taverna innan vi åter igen fick backa upp bilen på färjan som skulle ta oss tillbaka till Nidri i Lefkas.

Lunch på restaurangen Karé Grill House.
Utsikten från hamnpromenaden.
Ett typiskt hus i Vathi.
Fiskebåtar och segelbåtar fanns överallt i den mysiga hamnen.

Med facit i hand skulle vi helt klart ha valt att stanna en natt på ön för att få njuta av kvällslugnet i nån av de mysiga små byarna som finns på ön.
Men en dagsutflykt var helt klart värt besväret och att få glida fram över passagen mellan Lefkas och Meganisi var en behaglig och mysig upplevelse som bara tog knappa halvtimmen.
En dagsutflykt som kan rekommenderas för att komma ifrån den lite mer ”livliga” ön Lefkas och istället njuta av lugnet på en mer traditionell ö än Lefkas.


Liknande inlägg